SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

TURKISH ASSOCIATION OF SOCIAL WORKERS

Sosyal Ağlar:

Öykü Kitabımız Çıktı!

;
Bu Sayfa 372 Kez Görüntülendi.

 

📣Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Yayınlarından Öykü Kitabımız Çıktı!

“Her biri hayattan, hatıradan, hayalden ve ukde kalandan süzülüp gelen insanlık halleri...”

 

 

SAAT 8: ATÖLYE VAKTİ

 

 

GÜVEN TUNÇ

Sosyal hizmet uzmanlarının, alandan ve hayattan öykülerinden oluşan bir kitap. Zoom üzerinden yapılan bir çalışma sürecinde oluşturuldu. Bu kitabın öyküsü benim cephemden şöyle, benim için yazmak, çocukluğumda dinlediğim uzun ve büyüleyici masallarla başladı. Sonra okuma yazmayı öğrenince resimli kitaplarla, sonra ne bulursam onunla ve sonra klasiklerle...Benim için yazmak, çok okumak çok çalışmak özenle yazmak, saygıyla yazmak, aşkla yazmak anlamında oldu hep. Yazmak, kendimle ilgili bir yol bir konu. Yazma konusunda teorik olarak çok bilgiye sahip değilim. Böyle bir iddiam da yok. Yazdıklarımı seviyorum, önemsiyorum ama, o ayrı. Bugüne kadar hayatımı çoğu edebiyatçı gibi yazmak üzerinden değil mesleğim olan sosyal hizmet uzmanlığı ile kazandım.

 

İki yıl önce genç meslektaşlarımdan, Antalya'daki yaşayan Adem Akyürek, telefonla arayıp, "Abla bir hafta sonu gel, bir otelde seni ağırlayalım bize nasıl yazılır anlat." dedi. "Ben ne anlarım yazmayı anlatmaktan. Ben dinleye dinleye, okuya okuya, yaza yaza yazar oldum. Başka bir bilgim yok. Ben bir tek kendi yazarlık serüvenim biliyorum. Yazım atölyelerine de pek inanmam," diye yanıtlasam da arkadaşımız vaz geçmedi, meslek derneğinin Antalya Şubesinin de katılımıyla iş büyüdü. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi birçok olanak sağladı ve Zoom üzerinden iki ayrı grupla, sekiz hafta, her Çarşamba, saat sekizde, yazmak üzerine, meslektaşlarımla konuştuk. Yazdıklarını birbirlerine okudular, kimi gün konulu kimi gün serbest. Herkes birbirini özenle ve teşvik ederek dinledi.

Hepsi yazıyordu zaten. Bana iş düşmedi pek. Sosyal İnceleme raporlarını öykü gibi yazacak kadar duygulu bir arkadaşımız bile vardı aralarında. Aldı başını gitti. Yakında öykücü olarak adı çok duyulur diye bekliyorum. Atölye Zoom üzerinden yürütülebildiğinden çeşitli şehirler ve ülkelerden de katılımcı arkadaşlarımız oldu. Bazı arkadaşlarımız yetiştiremedikleri için kitaba giremediler. Onlar kadar ben de üzgünüm. Doğu'da çalışan Meryem, her akşam iş çıkışı ilçeden merkezdeki evine giderken, o bir saat, otobüs beklediği garajdaki kafede katılabiliyordu bize, o yetiştiremedi. Dedesinden ilhamla naif, doğacı masallar yazan Özlem de batıda, atandığı şehirde ev bulamadığından, İstanbul'a gidip geldiğinden yorgunluktan, vakitsizlikten yetiştiremedi. Mutfak masasındaki iştah uyandıran pastayla, kilo alma korkusu yaşayan genç kadının muzip diyaloguna çok güldüğümüz öyküsüyle arkadaşımız da yer almadı. İngiltere'den ve Hollanda'dan iki arkadaşımızın öyküsünü bulacaksınız kitapta.

 

Bir de Bekir Demirörs arkadaşımız var. İsveç'ten. Daha geçen yıldan kayıt olmuştu. Ancak bir kalp krizi sonucu bu yılki atölye başlamadan aramızdan ayrıldı. Biz onu hep aramızda saydık. Onun bir öyküsünü kitaba koyduk. Acı bir rastlantıdır, öyküsünde, Hatay'dan İsveç'e bir proje dahilinde giden genç meslektaşımız Mehmet'i anlatıyordu. 6 Şubat Depreminde kaybettiğimiz Mehmet arkadaşımızın, enkaz altında olduğunu öğrendiğinde, ona yazdığı, "Dayan Mehmet, sevdiklerin için dayan, düğününe geleceğim söz." öyküsüyle yer aldı Bekir arkadaşımız... İkisinin de ruhu şad olsun.

 

Kitapta yokluktan, yoksulluktan ormana kaçak ağaç kesmeye gidenin de ağaçlara kıyıp doğanın cezalandırmasıyla dersini alanın da öyküsü var. Mübadelenin sancısı da var, Aladağ Yurt Yangını da kurtlar sofrasında iş arayan fidanların, lüks içinde yaşanan kasabanın yanı başında ahırda yaşayan yaşlı vakasını unutmayan genç uzmanın, çıldırtan damlamanın, tam hayalini gerçekleştirip, diplomasını sunacakken kaybedilmiş babanın acısıyla dağılmanın, beklentisiyle çeliştiği için babasıyla çatışmadan uzaklaşan vicdanlı gencin, yediemin tarafından el konulan minik köpeğin, halayın da öyküsü var.

(Öykülerinin içeriği ile ilgili çok bilgi vermemi istemediler. Sürpriz olsun istiyorlar)

 

Her arkadaşımız kitaba koyacağı öyküsünü/öykülerini kendisi seçti. Yazan insanın yazdıkları ile ilgili, kimseyi kendisinden öne koymaması gerektiğini düşünürüm hep. Bir de yazan insanın yazdıklarına, onun kendi yolunu üslubunu, tarzını etkileyecek kadar müdahale etmenin gelişmesini, kendi dilini geliştirmesini engelleyeceğini... Her çiçek kendi toprağında açarsa güzel. Ve şimdi onların şarkılarını söyleme zamanı. Arkadaşlarım bu çalışmadan beni en çok, yazmayı sürdürmeleri gerektiğini vurgulamak için kurduğum, "Yazarsanız yazar olursunuz." tümcesiyle hatırlayacaklar sanırım. Aşkla, tutkuyla yazmayı, sözlü edebiyattan miras ballandıra anlatmayı, canlı anlatmayı, tekdüze bir anlatımın yerine bazen yükselip alçalmak gerektiğini, karakteri, gölge yanıyla da tanıyarak oluşturmayı, olay örgüsü ve tetikleyen coğrafyayı, kültürü, tarihi, mekanı bilmeyi, okuyup da çıkıp kendini savunma olanağından yoksun gerçek kişileri yazmadaki etik kuralları konuştuk. Yine de tüm bu konuşmalardan bağımsız olarak arkadaşlarımızın öyküleri zaten yayımlanır nitelikteydi ve bu kitap oluştu. İnsancıl öykülerin yer aldığı bir kitap bu. Amatör bir ruhla ve duyguyla, derinlikle, içe işleyen sözcüklerle...

Yolları açık olsun. İster tek tek ister bir yazı grubu olarak dergiler çıkarsınlar, kitaplar yayımlasınlar, senaryoları filmlere alınsın diye diliyor ve bekliyorum. Kitap kapağında fotoğrafı olan daktilonun da bir öyküsü var. Sinemamızda yüzlerce filmin senaristi olan ustamız Sefa Önal'ın daktilosu. Kitap da yine Adem arkadaşımızın vaz geçmeyen çabası, derneğin desteği, Muratpaşa Belediyesi ve özel kuruluş katkısı ile yayımlandı.

 

Kitap arka kapak yazısı, yazı grubundan Emine Koç ve Emine Doğan tarafından hazırlandı.

Kitabın adı, Saat 8: Atölye Vakti

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Yayını.

Edinmek isteyenler dernek genel merkezi ve şubeleri ile iletişim kurabilirler.

 

YAZARLAR

1. Adem Akyürek

Antalya Finike Arif köyü doğumlu olan Adem Akyürek; çocukluk ve gençlik yıllarını köyde yaşayarak geçirmiştir. Eğitiminin ardından Kooperatifçilik, Yolu ve elektriği olmayan köylerde öğretmenlik; yetiştirme yurtlarında, üniversite ve belediyelerde uzman ve bürokrat olarak çalışmıştır. Bu görevlerinde çocuk, genç ve insanları sağlık, eğitim, sanat, kültür, spor etkinlikleri ile geliştirmek için çabalamıştır. Öykülerinde yer verdiği temalar yaşanmışlıklarına ve gözlemlerine dayanmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır. Halen Çocuklara ve İnsanların Yaşamlarına dokunan proje ve uygulamalarda görev almaya devam etmektedir.

2.Bekir Demirörs

Türkiye'nin ortasında, Konya'nın Kulu'sunda doğdu. Ankara’ya uçtu bizlerle dost oldu. Okul bitti İsveç'e kondu. Döndü geldi İzmir'e, yapamadı! Doğduğun değil doyduğun yer yaşamak uygun diyerek 30 yıl İsveç’te yaşadı. Erkek ve kız çocuğu oldu. 40 yıl birlikte yaşadığı bir eşi, sevgilisi oldu. Oldu da ne oldu! İşte bu kısa konukluk Eylül 2023’te son buldu. Geride yazdıkları, anları ve sımsıcak dostluğu kaldı. Gittiği günden beri hep eksiğiz, ne yapsak boşluğunu dolduramayacağız. Bu kitaba onunla ilgili bir yazı ve yazdıklarından bir parça aldık. Anısına saygı için ve unutmamak için. Bu da bizim tarihe notumuz olsun.

3. Belma Özoran

1998 yılında Hacettepe Üniversitesinden mezun oldum. O günden bugüne kadar birçok insana dokundum, birçok hikâyeye tanık oldum ve şimdi de yazıyorum. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Antalya Şube Başkanıyım. Evliyim, iki kızım, bir kedim, güçlü aile bağlarım ve iyi dostlarım var. İnsanlar ve hayvanlar için daha yaşanılabilir bir dünya için çaba gösteriyorum. Dünyanın en güzel şehri Antalya'da yaşıyorum.

4. Çisem Çınar

Çisem Çınar, başkalarının yaralarını sararak iyileşmek üzere mesleğini severek seçmiş Hacettepe Üniversitesi 2006 mezunu bir sosyal hizmet uzmanı. Suçluluk, Çocuk İstismarı, Zihinsel ve Ruhsal Engel grupları, Yaşlılık, Kadın ve Sosyal Yardımlar alanlarında çalışırken; vakaları yazmaktan, yazdıkça derinliğini fark etmekten ve yazarken çözümleri görmekten ve geliştirmekten iyileşmeye devam eden...

5. Derya Çoban Maraşlı

Göcek doğumlu, okumanın, öğrenmenin, araştırmanın ve yazmanın sonsuz keyfini öğretmenlerinden, yaşamı, insanları, tüm canlıları sevmeyi ailesinden öğrenen Derya Çoban Maraşlı 1987’de Hacettepe Üniversitesi sosyal hizmetlerden mezun olmuştur. Sosyal hizmet uzmanı olarak çocuk, genç, engelli, yaşlı ve kadın alanlarında çalışmış, bilgi, beceri ve deneyimleri ile yaşanmışlıklarını birleştirerek çocukluk hayalini gerçekleştirmek için katıldığı atölye çalışmasında ki öğretmeni Güven Tunç’tan aldığı sonsuz destek ve cesaretle yazmaya başlamıştır.

6. Emine Koç

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetlerden 1996 yılında mezun oldum. Korunmaya muhtaç çocuklarla, sokaktaki çocuklarla, suça sürüklenen çocuklarla, bağımlılık alanında gençlerle, şiddete maruz bırakılmış kadınlarla ve yoksullarla çalıştım sosyal hizmet uzmanı olarak. Halen engellilik alanında çalışıyorum.  Son yıllarda yazmayı deniyorum. Kurmaca üzerine düşünmeyi seviyorum. Bir kızım bir de kedim var.

7.Emine İclal Doğan

Hacettepe Sosyal Hizmetler Y.O mezunudur (giriş :1984) . Yüksek Lisansını Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış, University of Birmingham , Sosyal Bilimler  Enstitüsünde mesleki eğitimler almıştır.   Türkiye’de YURTKUR ve SHÇEK’te toplam 12 yıllık çalışma hayatinin ardından 2003’te İngiltere’ye yerleşmiş olup mesleki hayatını orada sürdürmektedir. İlgilendiği ve uzmanlaştığı mesleki alanlar; çocuk koruma süreçleri, koruyucu aile, evlat edinme, suca yönelmiş gençler, bağlanma bozuklukları ve aile danışmanlığıdır. Seyahat etmeyi, belgeselleri, film izlemeyi, şiir okumayı ve yemek yapmayı, sever. Bir delikanlı oğlu var.

8.Fatma Sandalcı

H.Ü SHYO 1986 yılında lisans, 2004 yüksek lisans programlarından mezun oldum. 1987 yılında Kredi Yurtlar Kurumu Diyarbakır Bölge Müdürlüğünde göreve başladım. SHÇEK Merkez ve taşra teşkilatında çalıştım. Özellikle istismara uğrayan çocukları odak alan vaka, araştırma ve mevzuat çalışmalarında bulundum. 0-6 ve 7-19 yaş Aile Eğitim Programlarının eğitimcilerin eğitimcisiyim. 2019 yılında emekli oldum.  Evliyim. 2 oğlum ve 2 torunum var. Öykümü farklı bir alandan yazmayı özellikle tercih ettim. Keyifli okumalar diliyorum.

9.Hatice Can-Engin

Ordu doğumlu 1983-1984 eğitim yılında Hacettepe üniversitesi Sosyal Hizmetler YO da staj yaptı. Hollanda da Sosyal Akademi mezunu ve Tilburg Üniversitesinde Hukuk eğitimi ön lisans eğitimini tamamladı. Hollanda hükümeti yabancılar danışma kurulunda (IOT) 15 yıl müdürlük yaptıktan sonra siyasete geçiş yaptı ve Gilze en Rijen belediyesinde meclis üyeliği ve başkan yardımcılığına seçildi ve bu görevi 4 yıl süreyle yaptı. Dr. Murat Can’la evli ve oğulları vardır.

10.Kemal Gökcan

Sarıkamış’ta dünyaya geldi. Çocukluk yılları Sarıkamış’ta geçti. Sosyal hizmetler bölümünde üniversite eğitimini tamamladı. SHÇEK kurumunda yönetici ve SHU olarak çalıştı. Yaklaşık beş yıl Karaelmas Üniversitende öğretim görevliği yaptı. Uzun yıllar SHUD yönetiminde bulundu. sosyalhizmetuzmani.org sitesinde editörlük yapmaktadır. Okumayı sever. Yazmak için çaba sergilemektedir. Evli olup, iki kız çocuğu babasıdır.

11. Sare Macit

Mardin Nusaybin doğumlu Sare Macit 2022 yılında Bingöl Üniversitesi Sosyal hizmet bölümünden mezundur. Şu an bir sivil toplum kuruluşunda insanı yardım alanında mesleğini yapmaktadır. Ortadoğu sineması, edebiyatı, müziği üzerine okur, yazar, dinler ve paylaşım yapar.  Yazmak eylemi onun için bir şifa kaynağıdır. Yazdıkça bahar tomurcukları gibi yeşerdiğini düşünmektedir.

12. Sebahat Balcı

Sebahat Ergin Balcı, 1987 Hacettepe Üniversitesinden Sosyal Hizmet uzmanı olarak mezun oldum. Halen Tıbbi Sosyal Hizmet alanında aktif çalışmaktayım. Çalıştığım vakaların hayatlarına çözüm odaklı yaklaşarak realite, mantık ve duygu harmanı ile dokunabildim. Diğer taraftan bir mübadil kızı olarak mübadele, göç ve göçmenlik konularına da yoğun merak ve duygusallığı birleştirdim. Katıldığım Yazarlık Atölyesinde çok saygı duyduğum Güven Tunç hocamın cesaretlendirmesi ile hayallerimden biri olan yazmayı ilk kez deneyimledim. Evli ve iki erkek çocuk annesiyim.

13. Selahattin Erpolat

Insanlaşma sürecinde kendimi tanımama yardımcı olan ilk okul öğretmenime, okumanın ve görünen ile gerçeğin farklı olabileceğini gösteren Sabahattin ALİ 'ye, Güven ablaya çok şey borçluyum. Düşünmenin en iyi yolunun yazmak olduğunu yeniden fark etmemi sağlayan bu süreç müthiş bir deneyimdi. Yazmak sadece iyileştirmiyor gözümdeki perdeyi de kaldırıyor ve hafifliyorum. Ben artık iflah olmam. Gözüme kar suyu aklıma isyan kaçtı. Sadece okumak ve yazmaktır tüm hayatımın özeti.

14.Suzan Oktay Erol

Suzan Oktay Erol:1997 yılından beri sosyal hizmet uzmanı, öğrenmeyi, yazmayı, okumayı, dinlemeyi, insanları sever ve insanlığa inanır. Biri kız çocuğu, diğeri kedi olmak üzere iki Canın ve sevdiğinin eşlikçisidir.

15. Şerafettin Sayar

Sosyal Hizmet Uzmanı. Emekli. Okuma, yazma ve spor yapma hayat tarzımdır. Yaşamı kolay kılmak için derinlemesine analitik yapmayı tercih etmem. Duygu yoğunluğum yaşamımın ağırlığındandır. Bu süreçte kalbim kırılmıştır. Politik duruşum ile yaşam tarzımı insani değerler üzerine oturtmaya çalışırım.

16. Şivan Ekici

Şivan EKİCİ, 1994 yılında Hakkâri’de doğmuştur. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünden 2018 yılında mezun olmuştur. Mesleki hayatına başlamadan önce doğup büyüdüğü köyde bir yıl Ücretli Öğretmenlik yapmıştır. 2020 yılından itibaren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Evli olan Şiva’n, Sosyal Hizmet dışında sinema ve edebiyat alanlarında çalışmalar yapmaktadır. İş dışında zamanının çoğunu yazmaya ayıran Şivan, hikâye ve senaryo alanında çalışmalar yapmaktadır...

 

 

Önemli Not:

✍🏽Kitabımızın İmza Günü 17.02.2024 tarihinde saat 14.00’de (Meşrutiyet Mah. Karanfil Sok. Zafir İş Merkezi No:4/86 Kızılay/Ankara). Ankara’da Dernek Genel Merkezinde yapılacaktır.

 

Tüm meslektaşlarımızı imza gününe bekliyoruz!


YORUMLAR

İlk Yorum Yapan Siz Olun.


İletişim:

Meşrutiyet Mah.Karanfil Sk.Zafir İş Merkezi
(Dost Kitapevi Karşısı) Kat:4 No:86 Kızlay/Ankara

0 530 200 1886
info@shuder.org

Üyesi Olduğumuz Kuruluşlar:

Sosyal Ağlar:

her hakkı saklıdır©shuder.org