SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

TURKISH ASSOCIATION OF SOCIAL WORKERS

Sosyal Ağlar:

Koronavirüs Pandemisi ve 65 Yaş Üzeri Bireyler

;
Bu Sayfa 1633 Kez Görüntülendi.

BASINA VE KAMUOYUNA

Ülkemizde tüm dünyada görülen Koronavirüs (Covit 19) salgınının etkisine girmiş olup veriler sürecin aylarca sürebileceğini hasta ve ölü sayısının artacağını göstermektedir.

Virüs toplumun her kesimi için tehdit oluşturmakla birlikte bu durumdan en fazla etkilenecek grubun 60 yaş ve üzeri bireyler olduğu görülmektedir.

2019 Yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde ki 65 yaş ve üzeri 7 milyon 550 bin 727 insanımız virüs salgınının bir numaralı hedefi konumundadır. Bu konuya yönelik olarak yapılan vurgular bir yönüyle toplumdaki bilinçlendirme amacına hizmet ederken, diğer yandan ise 65 yaş üzeri bireylerin ve yakınlarının yaşadığı kaygıları arttırmaktadır.

65 yaş üzeri bireyler başta olmak üzere toplumun geneline yönelik bütüncül tedbirlerin alınması gerekmektedir. Buna karşın alınan tedbirler kapsamında sadece 65 yaş üzeri bireylere yönelik sokağa çıkma yasağı konularak diğer bireylerin günlük hayata devam etmeleri bir yandan tedbirden beklenen koruyucu etkileri zayıflatırken diğer yandan da 65 yaş üzeri bireylerin ve yakınlarının kaygılarını artırarak ayrımcılığa maruz bırakıldıkları hissine yol açmaktadır.

7 buçuk milyona yakın 65 yaş üzeri bireyin sadece 30 bine yakını kurum bakımı altında bulunmakta olup önemli bir kısmı ev ortamında (yaklaşık 1 milyon üçyüzbini yalnız) yaşamaktadır. Sokağa çıkma yasağı altındaki 65 yaş üzeri bireylerin evden çıkmadan gıda/yemek, sağlık, temizlik toplumsallaşma ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı sorusu (her bireyin kendine özgü ihtiyacı olacağı da dikkate alınarak) acil cevap bulunması gereken bir konudur.

Sonuç olarak,

Bütün toplumu, yaşamın her yönüyle etkisi altına alan ve yaşamı tehdit eden sağlık kaynaklı bu toplumsal sorunun yaratacağı olası toplum ruh sağlığındaki bozulmaların da önlenmesi ve onarılması hazırlıklarına da şimdiden başlanmalıdır.

Bu kapsamda yüksek risk grubunda yer alan 65 yaş üzeri bireylerin temel ihtiyaçlarının giderilmesinin yanısıra toplumsal yaşamdan kopmalarının önlenmesi amacıyla kamu kurumlarının, ilgili meslek kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin koordineli olarak hızlıca bir araya gelmesi çağrısında bulunuyoruz.

Bu çerçevede Bilim Kurulunda da sağlık meslek gruplarının tümünden (psiko-sosyal hizmetlere yönelik meslek grupları vb.) temsilcilerin yer almasının bütüncül anlamda gerekli olduğunu düşünüyoruz.  

65 yaş üzeri bireylerin evde kalmak zorunda oldukları bu süreçte yalnızlık ve dışlanmışlık duygusuna kapılmamaları, istismara uğramamaları, temel ihtiyaçlarının karşılanarak tam iyilik hallerinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla pozitif ayrımcılık anlayışıyla psiko sosyal destek mekanizmasının kurulması ve uygulanmasında Sosyal Hizmet Uzmanları olarak görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. 23.03.2020

SHUDER Genel Merkezi


YORUMLAR

İlk Yorum Yapan Siz Olun.


İletişim:

Meşrutiyet Mah.Karanfil Sk.Zafir İş Merkezi
(Dost Kitapevi Karşısı) Kat:4 No:86 Kızlay/Ankara

0 530 200 1886
info@shuder.org

Üyesi Olduğumuz Kuruluşlar:

Sosyal Ağlar:

her hakkı saklıdır©shuder.org