SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

TURKISH ASSOCIATION OF SOCIAL WORKERS

Sosyal Ağlar:

IFSW Global, IFSW Avrupa ve IFSW Asya&Pasifik ve SHUDER Heyetinin 19-23 Ağustos 2024 Deprem Bölgesi Ziyareti

;
Bu Sayfa 76 Kez Görüntülendi.

IFSW GLOBAL, IFSW AVRUPA, IFSW ASYA & PASİFİK VE SHUDER HEYETİNİN  19-23 AĞUSTOS 2024 DEPREM BÖLGESİ ZİYARETİ

 

Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IFSW)’nun,  19-23 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti planlandığı biçimde ve başarı ile tamamlanmıştır.

IFSW, Dünya Sosyal Hizmet Uzmanları’nın uluslararası çatı örgütüdür. 155 ülkeden 7 milyon sosyal hizmet uzmanını temsil etmektedir.     

Derneğimiz, 2002 yılından bu yana IFSW’nin Avrupa Bölgesi üyesidir. Uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesinin yerel sorunların çözümünde ve kapasite artırmada önemli rolü olduğuna inanan bir meslek örgütü olarak, 2023 yılında da Uluslararası Sosyal Refah Konseyine (ICSW) üyelik işlemlerini tamamlamıştır.  17. ve 18. Dönem SHUDER Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak uluslararası işbirliklerini daha da geliştirmek ve dünya sosyal hizmet uzmanları örgütlenmesinin aktif bir parçası olmak amacı ile katılım sağlanan IFSW Europe 2023 Prag Delege Toplantısında, Dünya Sosyal Hizmet Uzmanlarının aktif bir bileşeni olma isteğimiz ifade edilmiştir.     

19-21 Ekim 2023 tarihinde Munzur Üniversitesi ve SHUDER işbirliğinde gerçekleştirilen Sosyal Hizmet Sempozyumu’na derneğimizin davetiyle, dönemin IFSW Avrupa Bölgesi Başkanı Ana Radulescu ve IFSW'nin BM Temsilcisi Herbert Paulischin katılmıştır. Sempozyum sonrasında söz konusu IFSW heyeti ile birlikte; Adıyaman’da depremden etkilenen bireylere hak temelli hizmet vermek üzere derneğimizin girişimiyle kurulan SHUDER Adıyaman Toplum Merkezi’nin açılışı gerçekleştirilmiştir.  IFSW Heyeti ile yapılan görüşmeler sonrasında; Ana Radulescu ve Herbert Paulischin tarafından (kendi deneyimlerini de içeren) 300 meslektaşımıza afet ve acil durumlarda sosyal hizmet müdahalesine ilişkin çevrimiçi eğitim verilmiştir.

19-23 Ağustos 2024 tarihlerinde de, IFSW Global Genel Sekreteri Dr. Rory Truell, IFSW Avrupa Bölgesinin yeni seçilen Başkanı Dr. Ruth Allen ve IFSW Asya Pasifik Bölgesi Başkanı Dr. Machiko Ohara, 6 Şubat Kahramanmaraş Depreminden sonra bölgede yürüttüğümüz çalışmaları yerinde görmek ve işbirliği konularını değerlendirmek amacı ile Ülkemizi ziyaret etmiştir. IFSW Heyetinin Türkiye ziyaretine Derneğimiz Genel Başkanı Ramazan Yüksel, Genel Başkan Yardımcısı  Nahide Doğrucan, İstanbul Şube Başkanı İkram Doğan, SHUDER Adıyaman Toplum Merkezi Danışma Kurulu Üyeleri Gül Erdost ve İrem Coşansu Yalazan eşlik etmiştir.

İlk ziyaret edilen Adıyaman ili ve burada derneğimiz tarafından açılan SHUDER ADIYAMAN TOPLUM MERKEZİ olmuştur. Hizmet sunucular tarafından Toplum Merkezi Projesi ve çalışmaları hakkında bilgilendirilen heyet, konteyner kentte, depremden etkilenen ve merkezimizden hizmet alan bireylerin yaşam koşullarını yerinde görme ve  alanda gözlem yapma fırsatı da bulmuştur. Aynı zamanda SUHDER Adıyaman Şubesinin yönetici ve üyeleri ile yapılan toplantıda, sosyal hizmetler alanında yaşanan yerel ve ulusal sorun ve çözüm önerilerine ilişkin görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Adıyaman’daki kamu kurumları, yerel yönetimler ve sağlık emek ve meslek örgütlerini de ziyaret eden heyet, depremin olumsuz sonuçları ve bunlara çözüm üretilmesine ilişkin işbirliği geliştirme konusunda iletişim içerisinde olacaklarını ifade etmiştir.

IFSW ve Türkiye Heyeti, 20 Ağustos 2024 tarihinde Gaziantep iline geçerek söz konusu ilin Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. İl Müdürünün sosyal hizmet mesleğinin ve sosyal hizmet uzmanlarının kurum çalışmalarındaki etkinliğinin farkında olması ve sosyal hizmet uzmanlarını desteklemesi heyet tarafından takdir edilmiştir.

SHUDER Gaziantep Şube yönetici ve üyeleri ile de bir araya gelen heyet, sosyal hizmet uzmanlarını yerel ve ulusal gündeme ilişkin konular, deprem sonrasında yaşadıkları deneyimler ve mesleki çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler yapma olanağı bulmuştur.

IFSW ve Türkiye Heyeti’nin ziyaret ettiği üçüncü il Hatay olmuştur. Hatay İlinde de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile müdürlüğe bağlı Psiko-sosyal Destek Koordinasyon Merkezi ziyaretlerinde, deprem sonrası yapılan çalışmalar ve kurumsal kapasitelere ilişkin görüş  alışverişinde bulunulmuş, söz konusu merkezde etkin şekilde çalışan sosyal hizmet uzmanlarının depremden kendilerinin de doğrudan etkilenmelerine rağmen mesleki sorumlulukla hala gayretli ve başarılı çalışma yürütmeleri heyet tarafından takdir ile karşılanmıştır.

Hatay İlinde; Hatay Tabip Odası ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’nun (KESK) Hatay Şubeleri de ziyaret edilerek deprem ve sonrasında kurumların yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgiler paylaşılmış, sağlık çalışanlarının ekip halinde çalışmasının önemi  ile  ulusal ve uluslararası işbirliklerinin daha da gelişmesinin gerekliliği üzerinde durulmuştur. Depremden yoğun etkilenen Samandağ İlçesinde kurulan ve kadın güçlenmesine odaklanılan Kadın Yaşam Merkezi de ziyaret edilerek çalışmalarına ilişkin bilgi alınmıştır.

Hatay ziyaretinde de diğer illerde olduğu gibi SHUDER Hatay Şubenin yönetici ve üyeleri ile birlikte deprem ve deprem sonrası çalışmalar değerlendirilmiştir. Başta  Sivil Toplum Kuruluşlarında olmak üzere bölgede çalışan sosyal hizmet uzmanlarının kendine bakım, akran desteği ve süpervizyona gereksinim duydukları tespit edilmiştir. IFSW heyeti de bu gereksinimin karşılanmasının önemine vurgu yaparak uluslararası işbirliği olanaklarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini  ifade etmiştir.

Heyet ertesi gün tekrar Gaziantep’te çalışmalarına devam etmiş, Suriye’nin  IFSW Asya Pasifik  Bölgesine bağlı olması nedeniyle İlde bulunan Suriyeli Göçmenlere ilişkin bilgi almak üzere Gaziantep Üniversitesi Göç Araştırmaları Enstitüsünü ziyaret ederek çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur.

IFSW ve Türkiye Heyeti, deprem bölgesi ziyaretinde yaptığı tespit ve gözlemlerini paylaşmak, uluslararası işbirliklerini geliştirmek, Türkiye ve dünya sosyal hizmet gündemini birlikte değerlendirmek amacıyla 23.08.2024 tarihinde Ankara’da Mülkiyeliler Birliği Konferans Salonunda da bir toplantı gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen toplantıya Adana Şube Başkanı Kıymet Korkmaz,  Ankara Şube Başkanı Berfin Yazıcı,  Denizli Şube Başkanı Mikail Kır,  Eskişehir Şube Başkanı Recep Akçelik,  İzmir Şubesini temsilen Sinem Tankoç,  Mersin Şubesini temsilen Mahmut Yapıcı ve Muğla Şube Başkanı Ertan Öztürk, dernek üyeleri ve sosyal hizmet bölümlerinden akademisyenler katılmıştır.

SHUDER Genel Başkanı Ramazan Yüksel’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, SHUDER Adıyaman Toplum Merkezi Danışma Kurulu Üyelerinden Gül Erdost, deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalarda kadınların yaşadığı fiziksel  psikolojik ve sosyal sorunların yakıcılığını ifade ederek, sorunların hala devam ettiğine ilişkin tespit ve gözlemleriyle görüş ve önerilerini paylaşmıştır.

 IFSW Genel Sekreteri Rory Turell, SHUDER’in IFSW’nin aktif bir parçası olduğunu, birlikte çalışmaktan menmuniyet duyduklarını, deprem bölgesinde yapılan çalışmaların dünyaya örnek olacak nitelikte olduğunu ifade ederek, federasyonun uluslararası imkânlarını Türkiye’deki mesleki sorunların çözümü için harekete geçirebileceklerini, ancak bunun için öncelikli olarak Türkiye’deki sosyal hizmet uzmanlarının aktif çalışma içinde olmalarının önemli olduğunu belirtmiştir.

IFSW Avrupa Başkanı Ruth Allen ; “Ziyaretler sürecinde meslektaşlarımın hızlı bir biçimde harekete geçmelerinden çok etkilendim. Bölgede sağlıksız koşullar ve acil durum devam ediyor, özellikle hava kirliliği yoğun boyutta” diyerek covid döneminde öğrendiklerini raporlaştırdıkları gibi bu sürecin de raporlaştırılmasının ve öğrenilenlerin paylaşılmasının yararlı olacağını belirtmiştir. Bölgede   çocuk yaşta evlilik, aile içi şiddet ve mülksüzleştirme sorunlarının yaşandığını, bu sorunların çözümü için çaba harcanması gerektiğini ifade etmiştir.  

IFSW Aysa Pasifik Başkanı Machiko Ohara; “2011’de Japonya’da yaşanan deprem ile kıyasladığımda buradaki durumdan çok etkilendim. Deprem öncesi de güçlükle yaşama tutunan mültecilerin, tek ebeveynlerin ihtiyaçlarının daha da arttığını gördüm” diyerek bu gruplarla yapılan çalışmaların planlı ve insan hakları bağlamında sürdürülmesinden etkilendiğini belirtmiştir. Japonya’da deprem sürecinde önemli 7 unsur olduğundan söz ederek (Barınma, insan ilişkileri- dayanışma, toplumun yeniden biraraya gelmesi, sağlık, koruyucu önleyici çalışmalar, günlük rutin yaşama dönme, yerel yönetimlerle işbirliği) deneyimlerini online paylaşmaya hazır olduklarını belirtmiştir.

Bu ziyaretin ve toplantının SHUDER’in IFSW ve üye örgütlerle işbirliğini geliştirmede önemli bir adım olduğunu meslektaşlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyor, emek veren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz. 

 


YORUMLAR

İlk Yorum Yapan Siz Olun.


İletişim:

Meşrutiyet Mah.Karanfil Sk.Zafir İş Merkezi
(Dost Kitapevi Karşısı) Kat:4 No:86 Kızlay/Ankara

0 530 200 1886
info@shuder.org

Üyesi Olduğumuz Kuruluşlar:

Sosyal Ağlar:

her hakkı saklıdır©shuder.org