Bileşeni olduğumuz #Ankara Kent Konseyi, Halk Sağlığı Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Ankara Kent ve Sağlık Buluşmaları, SHUDER'in kurucularından ve İkinci Dönem Genel Başkanı Sayın Dr. Bülent İLİK'in katılımı ile Halk Sağlığı Uzmanı Sayın Prof. Dr. Tugrul ERBAYDAR'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Yerel yönetimlerde ve Ankara özelinde sosyal hizmetlere gereksinim duyan nüfus gruplarına yönelik sosyal hizmet uygulamalarının değerlendirildiği söyleşide, Dr. Bülent İlik, yerel yönetim birimlerince yürütülen sosyal hizmetlerin bilimsel bir bakış açısıyla planlı ve programlı bir şekilde, nitelikli uzman personellerce yürütülmesi, uygulayıcı konumda bulunan sosyal hizmet uzmanlarının, sosyal hizmetlerin planlamasında da yer almalarının sağlanması gerektiğini ifade ederek, özel bir alan olan sosyal hizmetler ile ilgili Daire Baskanligi ve diger yonetim birimlerine de sosyal hizmet uzmanlarının atanmasinin, hizmetlerin niteliğini ve etkinliğini artıracagı vurgulanmıştır.
Ankara BB'nin Strateji planının incelendiğinde bütüncül bir sosyal hizmet stratejisinin olmamasinin eksiklik olduğunu, belediyece yürütülen sosyal yardım ve hizmetlerinin farklı daire başkanlıklarınca yürütülmesi yerine belediyedeki sosyal hizmetlerin aynı başkanlıkta toplanmasının gerekliligi üzerinde durmuştur.
Ankara Kent Saglik Bulusmalari söyleşide ayrıca;
- Çocuklara, kadınlara, engelli ve yaşlı bireyler ile mültecilere yönelik yürütülen hizmetlerin geliştirilerek sayılarının artırılması,
- Çocuklar için kreş ve gelişim merkezlerinin açılması, çocukların gelişimi için spor ve sanatsal etkinliklere yönlendirilmeli, bu tür etkinliklerin yürütüleceği birimlerin mahalle ölçeğinde örgütlenmesi, akademik basarilarinin artirilmasina yonelik olarak ta sosyal yardımlardan yararlandırılan ailelerin çocukların uzaktan egitime erisim desteğinin sağlanması,
- Kadınlar için ise güçlenme ve istihdamı geliştirmeye yönelik merkezler ile kadın sığınma evlerinin açılması, meslek edinmeye yonelik calismalarin planlanması uygulanması,
- Engelli bireylerin ve ailelerinin biyopsikososyal gereksinimlerini karşılayacak yeni hizmet modellerinin gelistirilmesi, planlama dahil bütün süreçlerde katılımlarının sağlanması, engelli birey grupları arasinda ayrim yapilmaması, hepsine eşit yakınlıkta olunmasi uzerinde durulmus, yeni modellerin toplumsallamalarini sağlayacak mekanlarda oluşturulması önerilmiştir.
- Yaşlı Bireylere yonelik sosyal hizmetlerinin yeniden ele alınması, huzurevlerinde yaş ortalamasının giderek artmasi nedeni ile sağlıklı yaşlı bireyler için yeni hizmet modellerinin geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
- Mültecilere yönelik kamu ve belediyelerin yürüttüğü sosyal hizmetler ele alınmış, mülteci çocukların okullaşmasının ivedilikle saglanmasi, mülteci kadınların, güçlenmesine ve istihdamlarına ilişkin birimlerin açılması, Türkiyedeki geçici misafir statüsünde bulunan multecilerinin sayisinin beş milyonu aştığı, az sayıda mültecilerin geri dönebileceği, bu durumda mültecilerin uyumuna yönelik programların geliştirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
- Toplum kalkınmasının gerceklestirilmesi, sosyal hizmetlerin etkin bir şekilde yurutulebilmesi, yurttaşların, demokratik süreçlere katılımıni güçlendirmesi, ihtiyaçlarını karşılamaları için gruplara ve topluluklara yardım etmeyi ve sosyal adaleti gerçekleştirmek amacıyla örgütleme çalışmalarının yapılacağı Toplum Merkezi modelinin tüm il ve ilçe belediyelerince mahalle/semt ölçeğinde uygulanması önerilmiştir.
Yayını izlemek isteyenler aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirler.
https://youtu.be/dsiSnXVQcQQ
YORUMLAR
İlk Yorum Yapan Siz Olun.