SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

TURKISH ASSOCIATION OF SOCIAL WORKERS

Sosyal Ağlar:

17. DÖNEM FAALİYET RAPORU (1 EKİM - 31 ARALIK 2022)

;
Bu Sayfa 267 Kez Görüntülendi.

SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

17.DÖNEM FAALİYET RAPORU

(01 EKİM - 31 ARALIK 2022)

NO  KONU DETAYLAR
1

 

Ortak Basın Açıklaması

Ruh sağlığı alanında çalışan meslek örgütleri ile birlikte Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle basın açıklaması yapılmıştır. Basın açıklamasına SHUDER'i temsilen Genel Başkan Ramazan Yüksel katılmıştır. 
2

 

Sosyal Hizmet Sempozyumu

 

Karabük Üniversitesi ve SHUDER işbirliği ile “Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal Hizmet” Temalı 2022 Sosyal Hizmet Sempozyumu hibrit bir şekilde (hem yüz yüze hem online) Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof.Dr. Saadettin Ökten Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir. 
3

 

Söyleşi

SHUDER adresinde Yeni İnsan Yayınevi işbirliği ile “YENİ İNSAN’IN YAZARLARI BULUŞUYOR” adı altında söyleşi ve yazarlar tarafından imza etkinliği düzenlenmiştir. Söz konusu etkinliğe SHUDER Yönetim Kurulu Üyeleri, meslektaşlarımız ve Sosyal Hizmet yazarları katılmıştır.
4

 

E-Kitap

Editörlüğü, Dr. Filiz Demiröz ve Doç Dr. Gonca Polat tarafından yapılan Nobel Akademik  Eğitim  Danışmanlık LTD. ŞTİ. tarafından basılan ve tüm baskı hakları SHUDER’e ait olan Pandemide Sosyal Hizmet Eğitimi El Kitabı E Kitap yayınlanmıştır. 
5

 

Basın Bildirisi

Bartın İli Amasra İlçesinde maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle başsağlığı mesajı ile birlikte, afet ve acil durumlarda olaydan etkilenen birey, aile ve toplum düzeyinde psikososyal destek sağlanmasının önemi üzerine ve SHUDER Genel Merkezi olarak, afet ve acil durumlarda psikososyal destek eğitimi almış gönüllü ekibimizle birlikte çalışmalara destek vermeye hazır olduğumuzu belirten bilgi amaçlı basın bildirisi yayınlanmış, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı olarak talebimiz de ayrıca iletilmiştir.
6

KİHEP Eğitimi

Pandemi döneminde, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ve SHUDER Genel Merkezi işbirliği ile Shu KİHEP Eğiticileri Şükran Özdoğan ve Yasemin Haşemoğlu tarafından başlatılan ve meslektaşlarımıza verilen KİHEP Eğitimlerinin pandemi süreci nedeniyle tamamlanmamasından dolayı, toplam 16 hafta olan eğitimin, tamamlanamayan 8 haftalık oturumu Sosyal Hizmet Uzmanı ve KİHEP Eğiticisi Şükran Özdoğan liderliğinde tamamlanmıştır.  
7

 

Çevrimiçi Seminer

Organizasyonu SHUDER Kadın Komisyon üyeleri tarafından yapılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Çevrimiçi Seminerler Dizisi’nin  1. Yapılmıştır. Moderatörlüğünü Prof.Dr. Özlem Cankurtaran’nın yaptığı    Erkek Şiddetine Maruz kalan Kadınlarla Grup Çalışması adlı konusunun işlendiği Seminere konuşmacı olarak, Klinik Psikolog Dr. Muradiye Oral katılmıştır. 
8

 

KİHEP Eğitimi Tanışma Toplantısı

Ankara İlinde bulunan Üniversitelerin Sosyal Hizmet Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine verilmek üzere, SHUDER Kadın Komisyon Üyesi ve KİHEP Eğitimcisi Prof. Dr. Özlem Cankurtaran tarafından, KİHEP Tanışma Toplantısı yapılmıştır. Toplam 16 Hafta olmak üzere, haftada 4 saatlik oturumlarla gerçekleştirmesi planlanan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) Özlem Cankurtaran liderliğinde   devam etmektedir.
9

 

Mesleki Değişim Programı

SHUDER ve Sosyal Hizmet Alanında Çalışanlar Derneği İşbirliği ile CİF Türkiye 2022 Mesleki Değişim Programı kapsamında Arjantin ve Sloveya’da   çocuk ve ergen hizmetleri ve ruh sağlığı alanında çalışan sosyal Hizmet Uzmanları Rosanna Schnoor ve Lidija Kokalj tarafından deneyim paylaşımı yapılmıştır. Aynı zamanda SHUDER’in çalışmaları hakkında da bilgi verilmiştir. Söz konusu etkinliğe, meslektaşlarımız, öğrenciler ve SHUDER adına Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karahan Bedir, Genel Sekreter Esin Polat,  Genel Eğitim  Sekreteri Selda Şahindokuyucu katılmıştır.
10

 

Komisyon Toplantısı

SHUDER Kadın Komisyonu Üyeleri ile birlikte komisyon çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla SHUDER Ofisinde toplantı yapılmıştır. Toplantıda alınan karar doğrultusunda, Çevirimiçi söyleşilerinin, ayda bir yapılmasına ve 25 Kasım uluslararası Kadına yönelik şiddetle Mücadele günü nedeniyle Basın Bildirisi hazırlanmasına ve 25 Kasım ‘da Kadına yönelik Şiddet konusunun işlendiği seminerler dizisinin 2. Sinin yapılmasına   karar verilmiştir. Toplantıya, SHUDER Kadın Komisyon Temsilcisi ve Genel Sekreter Esin Polat, Kadın Komisyon Başkanı Dr.İlkay Başak Adıgüzel, Komisyon Raportörü, Araştırma Görevlisi Özlem Gözen, Komisyon Üyeleri, Prof. Dr. Özlem Cankurtaran, Araştırma Görevlisi Gizem Akoğlu, Doç. Dr. Meliha Funda Afyonoğlu, SHU Fatma Yüksel, SHU Sultan Karataş ve SHU Gül Erdost katılmıştır.
11

 

Mezuniyet Yemeği

 

SHUDER Meslekte Geleneksel Buluşma Yemeğimizin 14. sü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 99. Yıl kutlamasıyla birlikte, Ankara Limak Ambassadore  Hotel’de yapılmıştır. Meslekte 20.,30.,40.,50.+  yılını tamamlayan değerli katılımcılara  plaketleri takdim edilmiştir.  Mezunlar yemeğine, SHUDER Yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Amerika’dan Kıbrıs’tan, Hatay, Adana, Muğla, Kocaeli, İzmir, Ankara ve  İstanbul ‘dan  gelerek, bizleri onurlandıran   meslektaşlarımız katılmıştır. 
12

Komisyon Toplantısı

SHUDER Çocuk Hakları Komisyonu, 06.09.2022 tarihinde 31945 sayısı ile Resmi Gazete’de yayınlanan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çocuk Koruma Hizmetleri Planlama ve Çocuk Bakım Kuruluşlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 3.maddesi g ve ğğ ve 1. Fıkrasının ç bendinde yer alan sosyal çalışma görevlisi ve sosyal inceleme raporu tanımı ile sosyal hizmet lisans programı ibaresinin iptali amacıyla toplanmıştır. Ayrıca ilgili maddelerin iptali için de Danıştay Başkanlığı’na başvuru yapılarak dava açılmıştır.
13

 

Ziyaret

Etik Sosyal Hizmet Topluluğu, sosyal hizmet mesleği ve sosyal sorunlara ilişkin sorunları aktarmak ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Genel Merkezimizi ziyaret etmişlerdir. Genel Başkan Ramazan YÜKSEL ile görüşen Topluluk Başkanı Veysi GÜNEŞ, topluluk olarak  yaptıkları çalışmaları paylaşmış,  topluluk ile derneğin birlikte ortak çalışma yapmasına ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.
14

 

Çalıştay

TÜBİTAK Projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından düzenlenen “Olası İstanbul Depremi ve Göç” Konu başlıklı online Çalıştaya davet üzerine, SHUDER’i temsilen Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Komisyon Başkanı Yasemin Seyhan katılmıştır.
15

 

Çalıştay

CHP Çocuk Politikaları Çalıştayı, Yenimahalle Belediyesi   4 Mevsim Tiyatro Salonu ve Nergis Salonu’nda gerçekleşmiştir. İlk bölümde, açılış konuşmaları sonrası, Türkiye’de Çocuk, Türkiye’de Çocuk Politikaları ve Türkiye’de Çocuk Adalet Sistemi’nin yer aldığı çerçeve sunumları yapılmıştır. ikinci bölümde ise mevcut durum analizine yer verilerek, 10 farklı konunun yer aldığı oturumlar düzenlenmiştir. SHUDER’i temsilen oturumlara, SHUDER Yönetim Kurulu Üyeleri, İsmail Arslan,  Aygül Kılıç Yıldız, Selda Şahindokuyucu ,Çiğdem Karahan ve meslektaşlarımız;   Ertekin  Kılıç,  Süleyman Kaçmaz, Abdullah Özbay ile Serhat Keleş katılmıştır.
16

 

Resmi Yazışma

Avrupa Birliği Projelerinde, Sosyal Çalışmacı kadrolarında, farklı ünvana sahip meslek elamanlarının çalıştırılmasına ilişkin gelen şikayetler üzerine,  hazırlanan yazılar,  Avrupa Konsey Başkanlığı, Kızılay Genel Müdürlüğü, Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı  İletişim ve Uyum Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. İlgili yazıda sosyal çalışma kadrolarında Sosyal Hizmet Uzmanlarının çalıştırılmasına özen gösterilmesi ile birlikte sosyal hizmet mesleğinin önemi ve sosyal hizmet uzmanlarının istihdam sorunlarına vurgu yapılmıştır.
17

 

Basın Bildirisi

 

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Günü nedeniyle SHUDER Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan Basın Bildirisi yayınlanmıştır.
18

Çevrimiçi Söyleşi

SHUDER Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Sosyal Hizmet Söyleşileri’nin 2. Yapılmıştır. “ Şiddete Tanıklık Etmek: Kadın Cinayetleri Sonrası Geride Kalanlar ”konusunun tartışıldığı söyleşide, konuşmacı olarak  H.Ü.İİBF. Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi  Doç.Dr.Gamze Erükçü Akbaş katılmıştır. Söyleşinin Moderatörlüğünü ise SHUDER Kadın Komisyon Başkanı ve  H.Ü.İİBF.Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İlkay Başak Adıgüzel ile Kadın Komisyon Üyesi H.Ü. İİBF. Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Özlem Gözen yapmıştır.
19

 

 

Atölye Çalışması

 

 

 

 

Organizasyonu SHUDER Kadın Komisyon Üyesi Sultan Karataş tarafından yapılan, Dr. Ayşe Şule Çağlar’ın düzenlemiş olduğu, “El Alemden Ben Aleme” konulu Atölye Çalışması yapılmıştır.  Saat:10.00-17.00 leri arasında SHUDER Ofisinde yapılan ve toplam 16 kişinin ücretsiz olarak katılmış olduğu çalışmaya; üniversitelerin sosyal hizmet bölümünde okuyan üniversite öğrencileri ve sosyal hizmet uzmanları katılım sağlamıştır. 
20

 

Çevrimiçi Eğitim

Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Müdahale Ekibi Temel Düzey Eğitiminin ikinci modülü yapılmıştır.AAD Ruhsal Travma, Psikoeğitim,AAD Psikolojik İlk Yardım, AAD Çalışana Destek, AAD Davranış Kuralları ve Etik konuları ile eğitimleri, Uzm. Psikolog Gizem Özgün, uzm. Sosyal Çalışmacı Ertuğrul Usta, Uzm. Sosyal Çalışmacı Gülgez Ağbaba Eroğlu, Uzm.Sosyal Çalışmacı Nahide Atabey Doğrucan,  Dr. Sosyal Çalışmacı Serap Arslan Tomas, Sosyal Çalışmacı Özhan Özgün tarafından verilmiştir. Ayrıca eğitim süresince, ASHB Göç ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığı Personeli destek vermiştir.
21

 

Çalıştay

Avrupa Birliği İnsani Yardım Kurumu’nun finansal desteği ve Kanada Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde, Ankara Hilton Oteli’nde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu(UNFPA) tarafından düzenlenen “Toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemede çok sektörlü yaklaşım: Engelli mülteci kadınlar ve kız çocuklarına yönelik hak ve (toplumsal) cinsiyet temelli hizmetler” konulu çalıştaya SHUDER’i temsilen Kadın Komisyon Üyesi Gül Erdost katılmıştır.
22

 

KİHEP Tanıtım Toplantısı

SHUDER Ofisinde; Kadın Komisyon Başkanı ve KİHEP Eğiticisi, H.Ü. İİBF Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Görevlisi Dr. İlkay Başak Adıgüzel liderliğinde, H.Ü. Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrencilerine açık olan, Kadın İnsan Hakları Eğitim Programının (KİHEP)  3. Grup   tanıtım toplantısı yapılmıştır.  
23

 

Ziyaret

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, beraberindeki heyetle birlikte derneğimizi ziyaret etmiştir. Ziyaret kapsamında, yoksullukla mücadelede uygulanacak sosyal politikalar, okul sosyal hizmeti, sosyal çalışma görevlisi, yerel yönetimlerde SHU istihdamı gibi konularda, Genel Başkan Ramazan Yüksel ile birlikte görüş alışverişinde bulunulmuştur. 
24

Basın Bildirisi

Bir cemaat vakfı kurucusunun 6 yaşındaki kızını evlendirmesiyle gündeme gelen çocuk cinsel ihmal ve istismarını kınamak ve Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan bir ülke olarak, çocuk haklarının korunmasının sorumluluğu yetkili kurumlarda olduğu hatırlatılarak, Çocuk Koruma Sistemine ilişkin önerilerin yer aldığı “Bir çocuğun başına daha ne gelmeli?” başlıklı  Basın Bildirisi yayınlanmıştır.
25

 

KİHEP Tanıtım Toplantısı

SHUDER Ofisinde; SHUDER Genel Sekreteri ve KİHEP Eğiticisi Esin Polat liderliğinde, Ankara’da bulunan üniversitelerin sosyal hizmet bölümleri 4. sınıf öğrencilerine açık olan, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programının 4.Grup tanıtım toplantısı yapılmıştır.
26

 

KİHEP İşbirliği Protokolü İmza Töreni

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günün de, SHUDER Genel Sekreteri Esin Polat tarafından hazırlanan KİHEP İşbirliği Protokolü; Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ile Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi adına SHUDER Genel Başkanı: Ramazan Yüksel, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği adına ise  KİHEP Koordinatörü: Zelal Ayman arasında imzalanmıştır. SHUDER Ofisinde gerçekleşen İmza törenine, Ramazan Yüksel, Zelal Ayman, KİHEP Danışmanı ve SHU Nigar Etizer Karacık, SHU Celal Karacık, Genel Sekreter Esin Polat, Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karahan Bedir, Kadın Komisyon Başkanı Dr. İlkay Başak Adıgüzel, Kadın Komisyon Üyeleri, SHU Sultan Karataş, Prof.Dr. Özlem Cankurtaran ile farklı meslek grubundan davetliler ve öğrenciler  katılmıştır.  SHUDER’in 24 Şubesinde yaygınlaştırılması hedeflenen KİHEP Eğitimleri, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi işbirliği ile devam etmektedir.  
27

 

Kapanış Toplantısı

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortaklığıyla yürütülen, Türkiye Barolar Birliği’nin ana faydalanıcısı olduğu “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” Projesi Kapanış Toplantısı Sheraton otelinde hibrit olarak gerçekleştirilmiştir. Davetli olarak katıldığımız kapanış toplantısına SHUDER’i temsilen Kadın Komisyon Üyesi SHU Sultan Karataş katılmıştır.
28

 

KİHEP Sertifika Töreni

SHUDER bünyesinde, 16. Dönem’de 2020 yılında başlayan ancak Pandemi tedbirleri nedeniyle tamamlanamayan ve Ekim ayında KİHEP Eğiticisi meslektaşlarımız Şükran Özdoğan ve Yasemin Haşemoğlu liderliğinde tekrar başlatılan ve Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’nı başarıyla tamamlayan meslektaşlarımız için SHUDER Ofisinde Sertifika Töreni yapılmıştır. Törene, Genel Başkan Ramazan Yüksel, Genel Sekreter Esin Polat, KİHEP Eğiticisi ve SHU Şükran Özdoğan, KİHEP Eğiticisi ve SHU Yasemin Haşemoğlu, Kadın Komisyon Üyesi SHU Fatma Yüksel ve Sertifika almaya hak kazanan meslektaşlarımız katılmıştır.
29

Yazarlık Atölye Çalışması

Organizasyonu SHUDER Genel Sosyal Kültürel İşler Sekreteri Aygül Kılıç Yıldız tarafından yapılan, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Yazar Güven Tunç liderliğinde, meslektaşlarımıza yönelik Yazarlık Atölye Çalışması’nın ilk oturumu yapılmıştır. 8 hafta süre ile çevirimiçi olarak hafta bir saat 30 dakika devam edecek olan çalışmanın 1. Grubuna 15 sosyal hizmet uzmanı katılmaktadır. 8 haftanın tamamlanmasının ardından,  çalışmanın, yine 15 kişiyle sınırlandırılmak kaydıyla  2. Ve 3. Gruplar halinde  devam ettirilmesi planlanmaktadır.
30

Basın Bildirisi

Anne ve babaları cezaevinde olduğu için halasının velayeti altında bulunan üç kardeşten birinin (6 yaş) ihmal ve istismar nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine, "Yoksulluk, Açlık, İstismar, Çocuk Koru(yamama) Bir Sistem Sorunudur" başlıklı basın bildirisi yayınlanmıştır.

31

 

Ziyaret

Uluslararası Sosyal Refah Konseyi Küresel Direktörü, Profesör Antonio Lopez-Pelaez, Dernek Genel Merkezimizi ziyaret etmiş ve Genel Başkan Ramazan Yüksel ile görüşmüştür. Derneğimizin Uluslararası Sosyal Refah Konseyine üyelik süreci ve Türkiye'deki sosyal hizmet ve sosyal refah hizmetleri hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.

32 Ziyaret

Türkiye Almanya Büyükelçiliğinin Dünya İnsan Hakları Günü çerçevesinde gerçekleştirdiği toplantıya Genel Başkan Ramazan Yüksel katılmıştır. Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal koruma alanındaki çalışmalara yönelik fonları ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.

33 Koordinasyon Kurul Toplantısı Ankara Cumhuriyet Savcılığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Koordinasyon Kurulu 2022 yılı 2.toplantısı yapılmıştır. İlgili toplantıya SHUDER’i temsilen Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karahan Bedir katılmıştır.
34

Yılbaşı Etkinliği

Organizasyonu SHUDER Sosyal Kültürel İşler Genel Sekreteri Aygül Kılıç Yıldız ve Örgütlenme Sekreteri İsmail Arslan tarafından düzenlenen müzikli ve şiir dinletili yılbaşı etkinliği düzenlenmiştir. Müzik dinletisi: Eski TRT Gençlik Korosu Üyesi İsmail Yıldız, şiir dinletisi ise Aygül Kılıç Yıldız tarafından gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe, SHUDER Yönetim Kurulu Üyeleri, meslektaşlarımız ve öğrenciler katılmıştır.
35

 

Ortak Çağrı Metni

EŞİK tarafından hazırlanan,” Anayasa değişikliğine HAYIR Ortak Kurumsal İmza metni dayanışma amacıyla imzalanmıştır.
36

Ortak Çağrı Metni

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğine HAYIR Ortak Kurumsal İmza metni dayanışma amacıyla imzalanmıştır.
37

Çevrimiçi Söyleşi

SHUDER Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Sosyal Hizmet Söyleşilerinin 3.sü yapılmıştır. Feminist Sosyal Çalışma Perspektifiyle Kadınların Çekişmeli Boşanma Deneyimleri’ konusunun tartışıldığı söyleşiye konuşmacı olarak;  H.Ü.İİBF.Sosyal Hizmet Bölümü Araş.Gör. ve Kadın Komisyon Üyesi Dr.Görkem Kelebek Küçükarslan  katılmıştır. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Kadın Komisyon Üyesi ve Selçuk Üniversitesi SBF.Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Meliha Funda Afyonoğlu yapmıştır.

 


YORUMLAR

İlk Yorum Yapan Siz Olun.


İletişim:

Meşrutiyet Mah.Karanfil Sk.Zafir İş Merkezi
(Dost Kitapevi Karşısı) Kat:4 No:86 Kızlay/Ankara

0 530 200 1886
info@shuder.org

Üyesi Olduğumuz Kuruluşlar:

Sosyal Ağlar:

her hakkı saklıdır©shuder.org